Céginformáció Termékek Szolgáltatások Ablak ÁBC Referenciák Ajánlatkérés Elérhetőség

ABLAK ABC

 

A szigetelés valódi meghatározói:

   

Egy ház a fűtés által termelt hő 25-30 %-át általában az ablakokon keresztül veszti el. Ez az érték rámutat, milyen fontos (még a fal kiegészítő szigetelésénél is fontosabb) a jó hőszigetelésre figyelmet fordítani az ablakoknál. Minél nagyobb az ablak profiljának beépítési mélysége, annál jobb a hőszigetelési értéke. A sokszor hangoztatott „kamrák” száma csak akkor jelent jobb szigetelést, ha az együtt jár a profil „vastagságának” (=profilmélység) növekedésével, illetve ha a kamrákat elválasztó műanyag réteg elég vastag. Figyeljen inkább a profil vastagságára, mint a kamrák jól hangzó számára! Lehet egy 5 kamrás ablak jobb hőszigetelő, mint egy 6 kamrás, ha vastagabb a profilja.
 

A szigetelő képességet a hőátbocsátási tényezővel, egy úgynevezett „U értékkel” szokták jellemezni, mely annál jobb, minél kisebb. Arra kell figyelni, hogy sok gyártó magának az üvegnek a jól hangzó értékét adja meg az egész ablak jellemzéseként. Ez csalóka, mert a kevésbé jól szigetelő ablakkerettel együtt jócskán romolhat az eredmény. Megbízható információt akkor kaphat, ha az egész ablakszerkezetre együtt érvényes, minőségbiztosító intézet által kiadott tanúsítvánnyal igazolják az ígért értéket.
 

A legkorszerűbb ablakoknál is előfordulhat a jó szigetelési tulajdonság apróságok miatti romlása. Ilyen az ablak aljára szerelt párkányfogadó profil, mely szintén áteresztheti a hőt, ha nem rendelkezik az ablakprofilhoz hasonlóan pl. 5 légkamrával, illetve azonos szigetelőképességgel [1-5].

Fontos befolyásoló tényező még az üvegrétegek kialakítása is. A legjobb hőszigetelést az üvegfelületre felvitt lágyfém bevonat, és az üveglapok közé zárt gáztöltés is szolgálja.
A gyártók nagy többsége egy kifúrt szelepen keresztül juttatja a szigetelő gázt a már összeragasztott üveglapok közé. Ennek a szelepnek a feltöltés utáni ledugózása a tapasztalatok szerint sok esetben nem ad 100%-os tömítettséget, évek alatt elillanhat a gáz, lényegesen csökkentve a szigetelő képességet. A legnagyobb biztonságot az jelenti, amikor egy gázzal teli térben ragasztják össze hermetikusan az üveglapokat. Így biztosan megmarad a gáztöltés és a jó hőszigetelés.
 


A szárnyban és a tokban elhelyezett gumitömítések felelősek a kitűnő légzárásért és hanggátlásért.
A háromszoros, megszakításmentes gumitömítésnek
[6-8] köszönhetően észrevehetően csökken a zaj; a kertben működő fűnyírót, vagy az ablak alatt közlekedő buszt inkább csak sejteni, mint hallani lehet. Csak a háromszoros, megszakításmentes gumitömítés akadályozza meg tökéletesen, hogy a nedvesség a vasalati elemekhez jusson, és azok emiatt korrodálódjanak.

vissza az ablaktanácsadáshoz

Fõoldalra, E-mail