Céginformáció Termékek Szolgáltatások Ablak ÁBC Referenciák Ajánlatkérés Elérhetőség

ABLAK ABC

    beltéri ajtók
 


Termékeink árakkal:
 
- Fri-Door.pdf
 - Jeld-Wen.pdf
 - Westag
.pdf

Ésszerű gondolatok és tanácsok a fa alapanyagú beltéri ajtók választásához:

Ki nem találkozik naponta beltéri ajtókat kínáló vállalkozások ajánlataival?

Akciók, kedvezmények, ingyenes felmérések ajánlata lep el bennünket újsághirdetésekben, szórólapokon nap mint nap. Miért is van az, hogy az egyik termék, akár a másik többszörösébe kerül?

Milyen ajtót is válasszunk? Nézzük szép sorjában a főbb lépéseket, amit mindenképpen javaslok átgondolni a választás előtt.

Kezdeti teendők:
Az ingatlanunk állapota határozza meg a kezdeti teendőket, attól függően, hogy új építésű illetve felújításra szoruló épületről, lakásról van-e szó. A tervezések időszakában válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb ajtót. 

Ennek az első lépésnek belsőépítészeti, esztétikai, fizikai, mechanikai és méretbeli jelentősége van.

Az építkezésekről általában elmondható,hogy a befejező fázisához közeledve a beruházó pénze jelentősen fogy, ez növeli a kompromisszumkötés szükségét, ami egyaránt vonatkozik mind a magánerős, mind a projektes (irodaház, lakópark) építkezésekre.

Érdemes meggondolni, vajon az ajtó hosszú élettartamú, maradandó értéket képviselő bútordarab

legyen-e, amelyet jó választással sokáig élvezhetünk, vagy olcsó ideiglenes „járótérhatároló szerkezet“, amely még működtetésében is sok bosszúságot okoz.

A forma és a felületválasztásnál is fontosabb a méretrendszer kiválasztása:
Magyarországra a környező országok ajtógyártóitól beérkező kínálatra jellemző, hogy alíg van két egyforma méretrendszerű beltéri ajtó. Létezik cseh, lengyel, román, magyar (MSZ), német (DIN), osztrák (ÖNORM), stb. méretrendszer.

A választás nem könnyű, de javaslom, hogy elsősorban a német (DIN) vagy az osztrák (ÖNORM) méretrendszert ismerjék meg. Évtizedek óta a legnagyobb európai ajtómárkák (FRIDOOR, JELD-WEN, HÖRMANN, WESTAG), bevált méretrendszere. Az ajtók a legkisebb csavarig egységesen méretezettek, ezáltal a termékek -azonos szabványban- egymással kompatibilisek. Ez egyszerűsíti, ezáltal csökkenti az esetleges sérülések javítási -valamint a pótrendelések költségeit. A mai gazdasági valóságban ez az egyetlen szavatossági szűrőfeltétel. A gyártók cserélődhetnek, de a bevált szabványok megmaradnak, így az esetlegesen felmerülő problémák a DIN, ÖNORM méretrendben könnyedén javíthatóak, egyéb más nem túl kötött méretrend választása esetében utánjárásokat és többletköltséget okoz, mert ezen gyártók technológiájuk korlátai szerint értelmezhetik a szabványok nem túl részletes méreteit (pl.: Magyar szabvány csak a falnyílás méreteket írja elő, így két különböző gyártó azonos méretben előkészített terméke mégsem pontosan egyforma. Ez utánrendelésnél lehet probléma, főleg akkor, ha esetleg a gyártó már nem is létezik.)

 

FRIDOOR ajtók méretei DIN 2125 szerint

Minimum falnyílás Ideális falnyílás Maximum falnyílás Ajtólap méret
750 x 2125 mm 770 x 2140 mm 845 x 2170 mm 735 x 2110 mm
875 x 2125 mm 900 x 2140 mm 970 x 2170 mm 860 x 2110 mm
1000 x 2125 mm 1020 x 2140 mm 1095 x 2170 mm 985 x 2110 mm

Fontos meghatározni a fal végleges vastagságát is.

Az ajtótokok típusválasztása:

Az ezredfordulóra jellemző volt a megszámlálhatatlan mennyiségű új lakópark felépülése. Ezzel óriási teret hódítottak Magyarországon az utólag szerelhető tokos beltéri ajtók.

Az innovativ tervezők, kivitelezők ma már nem is gondolkodnak másban csak az utólag szerelhető tokos beltéri ajtókban. A tervezéskor történő minimális szabályok és méretek alkalmazásával rengeteg formát-, időt nyerhetünk és ezáltal beszerelési költséget spórolunk.

A beszerelés <place w:st="on"><city w:st="on">minden</city></place> más szakipari munka után, az építkezés utolsó lépéseként történjen. Javaslom, hogy asztalos szakembert válasszanak, de a beszerelési útmutatók betartásával gyakorlott vásárlóink önállóan is elvégezhetik a szerelést.

A hagyományos tokszerkezetekkel (pallótokok, blokktokok, gerébtokok, stb.) szemben további költségcsökkentő tényező, hogy nem szükséges takaróléc valamint festő- és kőműves mester.

 

 

Az alapanyagok és a felület szerinti választás, az utólag szerelhető tokos ajtóknál:

  - Sík ajtólapok (papírrácsbetéttel vagy különböző faforgácslap betéttel) bevonata 
  - Dekorfólia, festék (minimális felületi kopásállóság, max. lakossági felhasználás)
  - CPL (közepes igénybevételeknek ellenáll, pl.: irodai igénybevételek)
  - HPL (extra igénybevételek, pl. sportcsarnok)
  - Furnér (valódi falemezbevonat natúr lakkozva, design ajtók lakásokba,
      irodákba, szállodákba)
  - Tömörfa ajtólapok (végtelen formaválasztékban készültségi fokban és minőségi
     osztályban van jelen a piacon)

    Természetesen még számos tényező befolyásolhatja a végső döntés meghozatalát, de a fentiek végiggondolása és alkalmazása nagymértékben egyszerűsíti - és helyes irányba tereli - az ajtóválasztást.

 

Fõoldalra, E-mail